Hangrezgésterápia

A ritmus és rezgés törvényét felismerni - és alkalmazni - annyi, mint összhangban élni az egyetemes renddel.

Az univerzumban minden létező: rezgés. Van színe, hangja, legfeljebb az nem a számunkra érzékelhető tartományba esik. A rezonancia energiacserét jelent. Ha például két azonos rezgésű hangvillát egymástól távol tartunk, az egyiket megszólaltatva a másik is vibrálni kezd.

A rezonancia az emberek közti kapcsolatban és a gondolkodásban is megfigyelhető. A hangokkal történő öngyógyítás több ezer évre vezethető vissza. Mivel testünk háromnegyede víz, a hangtál rezgése úgy hat rá, mint a tóba dobott kő. A vízen keresztül a rezgés testünk minden pontját eléri, így sejtszinten hat az anyagcsere-folyamatokra. Hatására beindulnak az öngyógyító folyamatok, és a rezgések fizikai, szellemi és lelki szinten is hatnak a testre (például megnő az endorfinszint).

A gongoknak, csengőknek és más szakrális tárgyaknak gazdag a szimbolikája. A hangtálak megérintik énünket: harmóniát, békét teremtenek testünkben, lelkünkben. Fizikusok vallják, hogy az ősi bölcseletek világképe megegyezik a modern kvantumfizika elméletével. Indiában, Tibetben, egyes afrikai, amerikai törzseknél természetes az egészség hangok révén történő megőrzése.

Masaru Emoto japán kutató és szabadgondolkodó fényképfelvételek segítségével mutatja be a hangok hatását a vízre. Fotói a fagyás pillanatában ragadják meg a víz szerkezetének a látványát és megmutatják, milyen egyértelmű következményei vannak a hangoknak a vízkristályok kialakulására.
Minden sejtnek megvan a maga rezgése. A testünk szerveit és szervrendszereit felépítő sejtek összetett hangvibrációt-frekvenciákat- bocsátanak ki, amelyek a többi sejt vibrációjával összefonódva létrehozzák a sejtek összhangzását. Az érzelmeknek is van hangjuk, vibrációjuk, hiszen ez többszintű jelenség, amelybe az agy idegrendszeri folyamatai is beletartoznak. A testünkben zajló hormonális változások is összefüggésben vannak az érzelmek változásával. Az érzelmek kihatnak a légzésre és a vér oxigénellátottságára, kémiai változásaira. Mindezek a változások egy bizonyos összhangzást hoznak létre. Ezeket érzékelni is lehet pl. a dühöt a mellkas felső tájékán, a bánatot a szívtájékon és a szem körül, stb. Az érzelmek sorozatos elfojtása fizikai tünetté alakul át. Amikor egy sejt megbetegszik, a hangtálak megszólaltatásával harmonizálhatjuk az alulrezonált energiákat, visszaállíthatjuk az eredeti állapotot. Fontos a test, a szellem, és a lélek harmóniája, azaz ha a test energiamezejében keletkezett blokkokat oldjuk, öngyógyító folyamatokat indítunk be. Energetikai szempontból a magasabb tudatminőségnek, a szeretetnek nevezett érzelemnek az ápolása erősíti kapcsolatunkat a valósággal. A szeretet harmonikus mezőt hoz létre, amely szétáramlik a test sejtjeiben. A hangterápia az ismétlések eredményeként segít megtapasztalni a belső békét, harmóniát, felerősíti a szervezet öngyógyító képességét, segít energiát gyűjteni a hétköznapi feladatokhoz.

A hangrezgés terápiának egyik legfontosabb eleme a tibeti hangtál. A tradicionális tálak 7-12 féle fémből készülnek, szakrális helyeken. A 7 ősi égitest szerint - arany-Nap, ezüst-Hold, higany-Merkúr, vörösréz-Vénusz, vas-Mars, ón-Jupiter, ólom-Szaturnusz, ezen kívül cinket, bizmutot tartalmaznak. A hangzás és a rezgési tulajdonság szempontjából a fémek optimális arányának nagy jelentősége van. Minden újonnan készült tálnak tartalmaznia kell egy régi tál darabját a folyamatosság jelképeként.

Számos fajtájú, különböző nagyságú és alakú hangtálakat ismerünk, a kb. 200 grammostól az akár 4 kg súlyúig széles a skála. Alakjuk szerint a tálak általában kerekek, oldalfaluk különböző magasságú és szélességű. Néhány tál kidomborodó, míg mások inkább befelé íveltek, vastag falúak. Nagyságuk, alakjuk, összetevőjük, előállításuk szerint nagyon különböző a hangjuk is. Némely tálat fényűző ornamentikával vagy szimbólummal látnak el. A hangtálakat egy ütővel (különböző fajtájú és nagyságú lehet, fémből, filcből, fából készülhet) megütve vagy a külső falát egy fa ütővel dörzsölve szólaltatják meg. A megütés helye, módja, intenzitása is befolyásolja a hangzást, illetve a megütő eszköz fajtájának megfelelően ugyanazon tál különböző hangokon szólal meg. A különféle hangok és hangszínek segítségével különböző problémákat lehet helyreállítani.

A hangokat egyébként 15 Hz-20 Khz között érzékeljük. Ezek a speciális tálak gazdagok felhangokban, a hallható és nem hallható tartományban. A 8-14 Hz-ig terjedő "alpha" hullámok ellazítják a testet, csendesítik a tudatot. A hangtálakat használhatjuk: meditácóra, relaxációra, gyermekfoglalkozásokon, hangmasszázsra és terápiára valamint tértisztításra.

A hang áldás. Pihentet, ellazít, átalakít.

Faragó Márta
Hangterapeuta

www.hangrezges.hu